Tårtan är en modell för att förstå och strukturera arbetet med nära relationer, sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Tårtan blir både en väg för individen att se sina rättigheter, ett sätt för yrkesverksamma att förstå sin roll, sitt ansvar och sitt behov av kunskap och ett stöd för beslutsfattare och strateger att lägga upp ett systematiskt kvalitetsarbete i ett område som ofta faller utanför de strukturer som redan finns. Idag finns det enskilda bitar av Tårtan runt om i landet, men hela Tårtan ska kunna användas för att kunna vidareutveckla arbetet och skapa hållbara, långsiktiga strukturer.
På så sätt kan tårtan kan ses utifrån många perspektiv. Man kan betrakta fatet och varje tårtskikt för sig. Man kan titta på den inre strukturen, hur övergångarna, samordningen och samverkan mellan de olika nivåerna ser ut. Man kan också se den utifrån ett rättighetsperspektiv, ett verksamhetsperspektiv, ett organisationsperspektiv eller ett kompetensperspektiv.
Modellen har tagits fram som en del av arvsfondsprojektet Relationer som funkar, som genomförs av FUB i Uppsala län under åren 2021-2024. Den är grundad i erfarenheter, behov och önskemål från omkring 300 experter med egen funktionsnedsättning som medverkat i projektet, huvudsakligen intellektuell funktionsnedsättning eller autism. Den har också stötts och blötts tillsammans med centrala aktörer inom funktionsrättsrörelsen och den sexualpolitiska rörelsen, akademiska experter, kommuner, regioner och enskilda verksamheter.
Teoretiskt utgår modellen från två andra modeller. Dels PLISSIT-modellen, som är en sexologisk modell som beskriver olika nivåer för behandling av sexologiska problem. Och dels Erkännande-modellen, som till skillnad från PLISSIT har fokus på verksamheter inom funktionsstöd, och visar på att sexologiskt stöd inom funktionsstöd bara kan fungera om ett grundläggande erkännande av stödanvändare som sexuella varelser finns.
Här nedanför kan du klicka dig fram till mer information om de olika tårtskikten.